Gerzson
-3 °C
2 °C

Erőszakos megemlékezés a Pinochet-puccsról

MTI
2005.09.12. 15:59

Erőszakba torkollt a chilei fővárosban, Santiagóban helyi idő szerint vasárnap este egy több ezres felvonulás és több más tüntetés, amelyekkel többségükben fiatal baloldali tüntetők Augusto Pinochet tábornok 1973-as katonai puccsáról emlékeztek meg, és összecsaptak a kivonuló rohamrendőrökkel. Egy tizenéves meghalt.

Rendőrségi becslés szerint 9 ezres - a szervezők szerint jóval nagyobb - tömeg három kilométeren át vonult az egyik fővárosi temetőben álló emlékműhöz, hogy tisztelegjen az 1973 és 1990 közötti diktatúra áldozatainak emléke előtt. Útjuk során összetörtek közlekedési táblákat és újságosbódékat, festékes palackokkal dobálták meg a rendőröket és az elnöki palotát, majd a temetőben összecsaptak a rendőrökkel.

A rendőrség tízezer fővel vonult ki a rend fenntartására. A tüntetők köveket és gyújtóbombákat dobáltak feléjük, a rendőrök pedig könnygázt és vízágyúkat vetettek be szétoszlatásukra. A felvonulók a kommunista párt és más balos pártok zászlait, valamint az 1973-ban megbuktatott Salvador Allende elnök képeit tartották a magasba. Kubai és venezuelai zászlók is láthatók voltak.