Gerzson
-3 °C
3 °C

Az iráni elnök elítélte a Nyugat által meghozott "megelőző intézkedéseket"

MTI
2005.09.14. 23:58
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán New Yorkban az ENSZ csúcstalálkozóján felszólalva elítélte a Nyugat "megelőző intézkedéseit" és "egyoldalúságát", ugyanakkor nem tett újabb javaslatot a Teherán és a nyugati államok viszonyát mérgező atomkérdésben.

Az ultrakonzervatív iráni elnök, aki most először szólalt fel az ENSZ-közgyűlésében, a világszervezet működését bírálva nem nevezett meg konkrét államokat, de világosan utalt a nyugati államokra, amelyek arra próbálják meg rábírni Teheránt, hogy hagyjon fel atomprogramjával.

"Az ENSZ alapokmányának megfelelően valamennyi tagállam egyenjogú" - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád. "Egy nagyobb hatalom vagy egy nagyobb gazdagság nem járhat nagyobb jogokkal egyik tagállam részére sem, mármelyik legyen is az" - tette hozzá.

"Olyan megelőző intézkedések meghozatalának a megengedése, amelyek lényegében inkább szándékbecsléseken, semmint tárgyilagos tényeken alapszanak, lényegében a beavatkozó és a háborús uszító politika modern megnyilvánulásai, amelyek nyilvánvalóan ellentétetesek az ENSZ szellemével" - fogalmazott az iráni elnök.

Ahmadinezsád elítélte az "egyoldalúságot, a tömegpusztító fegyverek gyártását és felhasználását, a megfélemlítést, a fenyegetés vagy erő alkalmazását, csakúgy, mint néhány hatalom által a biztonság és a jólét nevében népekre rákényszerített pusztító háborúkat".

Az iráni elnök, aki csak nehézségek árán lapta meg a beutazási vízumot, hogy részt vehessen az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján, hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek "mindenki számára könnyen hozzáférhetőnek kell lennie".