Sólyom László aláírta a nukleáris terrorizmus elleni ENSZ-egyezményt

MTI
2005.09.15. 01:10
Sólyom László köztársasági elnök közép-európai szerint csütörtökön, nem sokkal éjfél után aláírta a nukleáris terrorizmus megakadályozását célzó ENSZ-egyezményt.

Az ENSZ-közgyűlés idén áprilisban, szavazás nélkül, közfelkiáltással fogadta el az egyezményt, amely bűncselekménnyé nyilvánítja nukleáris anyagok birtoklását és az azokkal való fenyegetést. A szerződést szeptember 14-től írhatják alá a tagállamok, amit az ENSZ-csúcs első napja során közel negyven ország képviselői már meg is tettek. Az egyezmény azután lép hatályba, ha azt már 22 ország ratifikálta.

A mostani a 13. terrorizmus elleni egyezmény a sorban, de az első, amelyet a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után fogadtak el. A célja annak a megakadályozása, hogy törvénytelen szervezetek, csoportok atomfegyvereket szerezhessenek, birtokolhassanak vagy azokkal fenyegethessenek.

Az egyezmény értelmében a kormányok kötelesek büntetőeljárás alá vonni és kiadni azokat a személyeket, akik hasadó anyagokat vagy nukleáris eszközöket birtokolnak, vagy ilyen anyagok birtokában másokat fenyegetnek. A szerződés előirányozza a részes országok közötti információcserét és segítségnyújtást.