Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Mélyponton az iraki háború támogatása az Egyesült Államokban

MTI
2005.09.17. 17:21
Újabb mélypontra süllyedt az iraki háború támogatottsága az amerikai polgárok körében. Ez tűnik ki abból a legfrissebb közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit szombaton hozta nyilvánosságra a The New York Times és a CBS televízió.

A Katrina hurrikán pusztításai után végzett első felmérés arra mutatott rá, hogy a megkérdezetteknek mindössze 42 százaléka támogatta George Bush elnök politikáját, illetve ennek kapcsán azt, hogy az amerikai csapatoknak addig kell Irakban maradniuk, amíg ez szükséges. Ez a szám 12 százalékkal alacsonyabb a támogatottság korábbi mélypontjánál.

A megkérdezettek 52 százaléka határozottan azt az álláspontot képviselte, hogy az amerikai csapatokat azonnal ki kell vonni Irakból.

A felmérésből kitűnt az is: tíz amerikai állampolgár közül nyolcnak az a meggyőződése, hogy az iraki háborúra fordított havi ötmilliárd dollárt otthon kellene felhasználni. A megkérdezettek túlnyomó többsége ezen túlmenően azt az álláspontot képviselte, hogy az iraki háború elvonja Bush elnököt a legfontosabb hazai feladatok teljesítésétől.