Valér
2 °C
8 °C

A pápa sérthetetlen a texasi pedofil perben

MTI
2005.09.20. 15:40

Az amerikai kormány közölte egy texasi bírósággal, hogy mentességet kell adni XVI. Benedek a pápának egy perben, amelyben három papnövendék szexuális zaklatásával összefüggésben a történtek eltussolására szőtt "összeesküvéssel" vádolják.

Peter Keisler, az igazságügy-minisztérium helyettes államtitkár hétfőn arról tájékoztatta a bíróságot, hogy a pápát mint államfőt - Vatikán állam fejét - immunitás illeti meg. Az államtitkár szerint egy ilyen per lefolytatásának engedélyezése "összeegyeztethetetlen lenne az Egyesült Államok külpolitikai érdekeivel".Már II. János Pál pápa ellen is indítottak keresetet hasonló váddal 1994-ben, s akkor is hasonló indoklással tagadták meg az engedélyt a per lefolytatásától.

A jelenlegi pápát, Joseph Ratzinger volt bíborost abban a perben nevezték meg alperesként, amelyet három férfi indított egykori szemináriumi vezetője - a kolumbiai születésű Juan Carlos Patino-Arango - ellen, aki állításuk szerint az 1990-es évek közepén Houstonban, a Szalézi Szent Ferenc templomban szexuálisan molesztálta őket. Az áldozatok azzal vádolják Joseph Ratzingert, hogy még bíborosként, a Vatikán hittani kongregációjának vezetőjeként "összeesküvést szőtt Patino-Arango bűntetteinek eltussolására és arra, hogy kibújhasson a felelősségre vonás alól".