Emőke
-4 °C
9 °C

Irán atomprogramja folytatásával fenyegetőzik

MTI
2005.09.20. 19:48

Az atomsorompó-szerződés felmondásával, az urániumdúsítás felújításával és a meglepetésszerű ellenőrzések engedélyezésének felülvizsgálatával fenyegetőzött Teherán képviselője, ha vitatott atomprogramja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül. Irán akkor kényszerülhet erre a lépésre, ha az "erőszak nyelvét" használják vele szemben - jelentette ki teheráni sajtóértekezletén Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló. A diplomata új tárgyalási fordulót ajánlott az Európai Uniónak, arra hivatkozva, hogy a nemzetközi közösségnek esélyt kellene adnia az új teheráni kormánynak politikai megállapodás elérésére.

Laridzsáni hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak és Európának le kellene vonnia a tanulságokat az észak-koreai atomprogram ügyéből, és inkább előbb, mint később el kellene ismernie Teherán jogát az urániumdúsításra. Az iráni főtárgyaló megemlítette azt is, hogy - a világon a negyedik legnagyobb olajkitermelőnek számító - Irán olajeladásait attól a támogatástól fogja függővé tenni, amelyet a nukleáris programjáról Európával és az Egyesült Államokkal folytatott vitában nyújtanak számára a vele kereskedő országok.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés keddi ülésén felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) és a világszervezetet: akadályozzák meg, hogy az iráni "gonosz rezsimje" atomfegyverekre tegyen szert. Salom hangsúlyozta, hogy az egész világ biztonsága és stabilitása a tét.