Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megtévesztő nyilatkozat a német nagykoalícióról

MTI
2005.09.20. 20:14

A vasárnapi német választások után a szociáldemokrata párt (SPD) új összetételű frakciójának ülésén élesen bírálták Klaus Wowereit berlini szociáldemokrata polgármester egyik interjúját. Wowereit az RBB-nek úgy nyilatkozott: adott körülmények között elképzelhetőnek tartana egy nagykoalíciót Gerhard Schröder kancellár nélkül is, "de ezek a körülmények még nem következtek be. Most olyan szakaszban vagyunk, amikor a választási eredményből egyértelműen azt lehet levezetni, hogy a lakosság többsége úgy akarja: Schröder továbbra is vállaljon kormányzati felelősséget kancellárként". Wowereit szóvivője azt mondta, hogy a szövegrészt "teljesen kiragadták a környezetéből". Az interjú alaphangja az volt, hogy Wowereit egy nagykoalíciót Schröder nélkül elképzelhetetlennek tart.

A szociáldemokraták új parlamenti frakciójának alakuló ülésén ismét Franz Münteferinget választották frakcióvezetőnek, aki a pártot is vezeti. Müntefering élete legjobb eredményével (95,24 százalék) került ismét az SPD-frakció élére.

A vasárnapi választásokon a CDU/CSU lett az első, de nem sikerült stabil többségre szert tennie a liberálisokkal együtt. Szintén nem sikerült ugyanez a szociáldemokrata-zöld koalíciónak. A második helyen végzett szociáldemokraták továbbra is igényt tartanak a kormányzásra, mondván, hogy a CDU és a CSU két külön párt, külön-külön gyengébbek, mint az SPD. Az SPD jelen pillanatban csak Gerhard Schröder vezetésével tud elképzelni egy esetleges nagykoalíciót, bár a Bild című nagypéldányszámú lap olyan értesülést szellőztetett meg, hogy Schröder visszavonulna, ha Merkel is ezt tenné. Ha nem Merkel, hanem valaki más akarná vezetni a nagykoalíciót a konzervatívok részéről, az SPD beérné a másodhegedűs szerepével.