Ágnes
-1 °C
2 °C

Újra pusztít az árvíz Romániában

TransIndex
2005.09.21. 09:05
Románia déli részén tovább pusztít az árvíz, a másfél napja szakadó eső miatt még a parlament épülete is beázott. Hét déli megyében okozott kárt a szűnni nem akaró eső, a megáradt patakok 44 településen 230 házat öntöttek el. Két Arges megyei faluban néhány tucat embert ki kellett telepíteni, állatokat vitt magával és gépkocsikat döntött fel az ár.

Egyelőre összesen 29 híd és gyalogoshíd rongálódott meg vagy omlott össze. Románia déli részében helyenként megbénult a közúti forgalom. Bukarestben nincs olyan városrész, ahol ne okozna gondot a felgyülemlett víz. Az eldugult csatornák miatt a forgalmas útvonalakon helyenként félméteres vízen kell átgázolniuk az autósoknak. Beázott a román parlamentben a felsőház nemrég felavatott szárnya, az ülésteremben és a szenátusi elnök protokollhelyiségében is tócsák keletkeztek.

A környezetvédelmi minisztérium újabb figyelmeztetést küldött 22 megyének, amelyben a következő négy napban várható árvízveszélyre figyelmeztet. A minisztérium sürgősségi operatív központja Arad, Fehér, Hunyad, Szeben, Kovászna, Maros, Hargita, Brassó, Mehedinti, Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj, Arges, Teleorman, Dâmbovita, Giurgiu, Prahova, Buzãu, Vrancea, Konstanca és Tulcea megyék prefektusait figyelmeztette.