Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kiürítette utolsó katonai támaszpontját Izrael Ciszjordániában

MTI
2005.09.22. 20:31

Kiürítette utolsó katonai támaszpontját Izrael csütörtökön Ciszjordániában, ahol már négy zsidó telepet számoltak fel. Órákkal a kiürítés előtt izraeli katonák lelőttek egy palesztin férfit a bázis területén - jelentették izraeli és palesztin források. Az izraeli hadsereg közlése szerint azért nyitottak tüzet a fegyvertelen férfira, mert a felszólítás ellenére sem állt meg. Palesztin biztonsági források szerint a férfi kilenc társával együtt ment a bázisra, amelyről azt gondolták, hogy már elhagyták az izraeliek.

Előző nap az izraeliek őrizetbe vettek négy palesztint, aki behatolt a bázisra - közölte egy izraeli katonai forrás. A Dzsenín közelében található Mevo Dotan támaszpontot csütörtökön azt követően számolták fel, hogy Izrael már kiürítette a közeli Homes és Szanur zsidó telepeket.

Izrael a közelmúltban egyoldalú kivonulás keretében 25, palesztin területeken létesített zsidó telepet ürített ki. A Gázai övezetből teljesen kivonult, Ciszjordánia északi részén négy telepet evakuált. Mevo Dotan bázist ugyan az izraeli hadsereg csütörtökön kiürítette, de a Gázai övezettel ellentétben fenntartja az ellenőrzést a térség felett.