Svájc részlegesen megnyithatja munkaerőpiacát

MTI
2005.09.22. 21:46

A vasárnapi népszavazáson Svájc várhatóan részben megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unió új tagállamai előtt az olcsó munkaerő beözönlésével ijesztgető, jobboldali figyelmeztetések ellenére. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szavazók csekély többséggel ugyan, de előreláthatólag jóváhagyják a kormány tervét arról, hogy a személyek szabad mozgásáról Brüsszellel kötött megállapodást kiterjeszti a tíz új tagállamra.

Az EU ellen kampányolók, akiket felkarolt a jobboldal, arra figyelmeztetnek, hogy a megállapodás elfogadása a munkanélküliség növekedéséhez fog vezetni, jóllehet évente csak mintegy 3000 munkavállalót engednének be az új uniós tagállamokból a világ egyik leggazdagabb országába.

Egy múlt heti felmérés azt mutatta, hogy a szavazók 50 százaléka mondana igent a korlátozott számú munkavállaló befogadására, a biztosan elutasítók aránya azonban - két százalékkal - 38 százalékra nőtt az előző körkérdés óta, 12 százalék pedig még döntésképtelen. "Ha a bizonytalanok fele-fele arányban oszlanak majd meg mindkét irányban, annak elegendőnek kell lennie a kormány tervének

jóváhagyásához" - mondta Hanspeter Kriesi, a Zürichi Egyetem politológia professzora.