Emőke
-4 °C
9 °C

Németországban nem lesz Jamaika

MTI
2005.09.23. 14:47

A német környezetvédők (Szövetség'90/Zöldek) nem konzultálnának tovább a vasárnapi választásokon győztes konzervatív pártokkal (CDU/CSU). A zöldek hét évig kormányoztak együtt szövetségi szinten a szociáldemokratákkal. Az abszolút többséget az esélyesebb konzervatív-liberális (CDU/CSU/FDP) felállásnak sem sikerült megszereznie, így most a német pártok koalíciós puhatolózásokra kényszerülnek.

Szóba került az érintett pártok és a jamaikai zászló színei (fekete-sárga-zöld) alapján Jamaika-koalíciónak elkeresztelt CDU/CSU/FDP/Zöldek-felállás is, s ez látszik most kudarcot szenvedni. Reinhard Bütikofer a Szövetség'90/Zöldek társelnöke a pénteki konzultáció után azt állapította meg, hogy "a különbségek rendkívül nagyok", s az uniópártok nem mutattak hajlandóságot programpontjaik felülvizsgálatára. Ugyanakkor egy későbbi időpontban még elképzelhető, hogy leülnek a tárgyalóasztalhoz.

A két politikai formáció közötti legnagyobb ellentét, hogy a környezetvédők folytatni kívánják az atomenergia kivonását az ország energiaellátásából, míg a konzervatívok az atomerőművek működési tartamának meghosszabbítása mellett foglalnak állást. A szociáldemokrata-zöld kormányzás hajótörése háttérbe vonulásra késztette Joschka Fischert, a Zöldek vezéralakját, külügyminisztert. Fischer nem kíván például harcba szállni a frakcióvezetői posztért, amelyért egyébként öten versengenek.