József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bush kitüntette a magyar-amerikai hőst

MTI
2005.09.23. 21:32

A harcban tanúsított bátorságért járó legmagasabb elismeréssel, a Medal of Honor becsületrenddel tüntetett ki George Bush amerikai elnök közép-európai idő szerint péntek este egy magyar holokauszttúlélőt, aki a koreai háborúban az amerikai hadsereg katonájaként rendkívüli helytállásról tett tanúságot golyózáporban és fogságban egyaránt, s számos bajtársa életét mentette meg.

Bush elnök mintegy kétszáz meghívott vendég előtt akasztotta a becsületrendet a pásztói születésű, Kaliforniában élő 76 éves Rubin Tibor nyakába a fehér házi ünnepségen. A védelmi minisztériumban ugyancsak ünnepséget szerveztek a kitüntetett tiszteletére. A hagyomány szerint még az ötcsillagos tábornokoknak is tisztelegniük kell, amikor Rubin ezt a kitüntetést viseli.

Rubin 24 órán át egyedül védett egy dombot a több hullámban támadó ellenséggel szemben, hogy biztosítsa századának visszavonulási útvonalát. 1950. november 1-én megsebesült, és az észak-koreaiak oldalán harcoló kínaiak fogságába esett. A túlélésből Mauthausenben már "alapos kiképzést" kapott Rubin éjszakánként életét kockáztatva a táboron kívüli raktárakból vagy veteményesből szerzett élelmet, amelyet megosztott fogolytársaival, és ápolta a betegeket. A volt foglyok tanúságtétele szerint 35-40 társuk életét mentette meg a Halál völgyének nevezett észak-koreai fogolytáborban. A kínaiak felkínálták neki a magyarországi repatriálást, de nem hagyta magára bajtársait.

A vietnami háború óta eltelt időben harci cselekményekben való helytállásért eddig csak posztumusz ítélték oda a kitüntetést, két Szomáliában, valamint nemrég egy Irakban elesett amerikai katonának. Élő személyek a korábbi múltbeli tévedések vagy mellőzések korrigálásaként kapták meg az érdemrendet.