Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szlovénia polgárai a rádiótörvényről szavaztak

MTI
2005.09.25. 21:43

Előzetes adatok tanúsága szerint megkapta a választópolgárok többségének a támogatását a szlovén kormány által népszavazásra bocsátott új rádió- és tv-törvény.

A szavazóhelyiségek zárása után közzétett exit poll (a szavazatukat már leadott polgárok megkérdezésén alapuló felmérés) szerint az urnákhoz járult állampolgárok 52,2 százaléka voksolt igennel a törvényre. A részvételi arány 30 százalékos volt.

A törvény bírálói - köztük az újságírók szakszervezete - szerint az új jogszabály még inkább a kormányzat ellenőrzése alá helyezi a közszolgálati médiumokat. Így például a parlament jóváhagyására van szükség a rádió és a televízió programbizottságában helyet foglaló tagok kinevezéséhez. Ez a bizottság nevezi ki az adók igazgatóit és szerkesztőit, valamint ellenőrzi költségvetésüket és műsorstruktúrájukat.

A jobboldali ljubljanai kormány korszerűsítési igényekkel indokolta az átszervezést, illetve azzal, hogy a közszolgálati adókat ki kell vonni az egykor kormányzó szociáldemokraták és liberálisok befolyása alól.