Megnevezték az Alternatív Nobel-díjasokat

MTI
2005.09.29. 11:40

Kanadai, malajziai és botswanai környezetvédők és jogvédők kapják idén az Alternatív Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban a Right Livelihood Award (RLF) alapítvány. A kanadai Maude Barlow és Tony Clarke az ivóvízhez való jog alapvető jogként való elismerése érdekében kifejtett tevékenységükért, a malajziai Irene Fernandez a nők elleni erőszak, a bevándorlók és a rossz anyagi helyzetű munkások kizsákmányolása elleni fellépéséért, a First People of the Kalahari nevű botswanai szervezet és - jelenleg börtönben ülő - alapítója Roy Sesana pedig a szülőföldjükről való elűzetéssel szembeni ellenállásukért, hagyományos életmódjuk megőrzésére irányuló harcukért részesülnek az elismerésben.

Az összesen 2 millió svéd koronával (220 ezer euróval) járó Alternatív Nobel-díjat, az RLF magánalapítvány kitüntetését egy német származású svéd publicista, Jakob von Uexküll alapította 1980-ban Nagy-Britanniában. Azóta az elismerést a svéd parlament, a Greenpeace szervezet és az ENSZ Leszerelési Bizottságának tagjaiból álló tíztagú nemzetközi zsűri évente odaítéli. A díjazottak olyan személyiségek lehetnek, akik példás gyakorlati választ adnak az emberiség legégetőbb problémáira, vagy kimagaslót tettek a környezetvédelemért, az emberi jogokért, vagy az életminőség javításáért.

Az alapítvány pénzjutalommal nem járó tiszteletbeli díját idén Francisco Toledo mexikói festő kapja szűkebb szülőföldje, Oaxaca építészeti örökségének megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért.