Valér
2 °C
8 °C

ENSZ: alaptalan hírek a romák sterilizálásáról

MTI
2005.09.29. 13:16

Nem kíván vizsgálódni az ENSZ a szlovákiai roma nők törvénytelen sterilizálásának ügyében, mert nem igazolódott be az a korábban felmerült gyanú, amely szerint az ország keleti végein fekvő egyes városok kórházaiban tudtuk nélkül sterilizáltak roma asszonyokat - jelentette be a szlovákiai legfőbb ügyészség.

Roma asszonyok állításaira hivatkozva a Test és Lélek nevű szlovákiai civil szervezet 2003-ban készített jelentést arról, hogy ilyen, a fajgyűlölet és mesterséges demográfiai beavatkozás gyanújától sem mentes sterilizációkat hajtanak végre az országban. Az akkor nagy nemzetközi visszhangot kiváltó jelentést a civil szervezet az ENSZ-nek is megküldte.

Az ENSZ magyarázatot kért a pozsonyi kormánytól, majd ennek alapján Szlovákia legfőbb ügyészsége a belügyi szervek bevonásával alapos vizsgálatot kezdett. Ennek során arra a megállapításra jutott, hogy az országban soha korábban nem történt és jelenleg sem történik ilyen törvénytelenség.

Az ENSZ méltányolta és elismerte az ügyészség megállapításait, és hivatalosan is közölte Pozsonnyal, hogy az ügyben nem kíván vizsgálódni, mert a gyanú alaptalan volt - közölte a sajtóval a legfőbb ügyészég illetékese. Elmondta, hogy mindössze adminisztratív hiba fordult elő, amikor három esetben, saját kérelem alapján egy-egy kiskorú roma lányt sterilizáltak, de a kórház elmulasztotta kikérni a szülők, illetve az illetékes gyámhatóság hozzájárulását. Egy esetben az történt, hogy egy nő megtagadta a sterilizálást, amelynek elmaradása miatt meghalt.