Alfréd
-3 °C
3 °C

Brit terrorvád Iránnak címezve

MTI
2005.10.06. 06:33

A brit kormány szerint Irán a felelős az Irakban robbantásos merényletekben idén meghalt brit katonák mindegyikének haláláért, mert az ellenük végrehajtott támadásokat iráni robbanószerrel követték el. A londoni kormány névtelenül nyilatkozó illetékese szerda este újságíróknak azt mondta: az Iráni Forradalmi Gárda látja el a Dél-Irakban tevékenykedő síita milíciákat olyan robbanószerekkel, amelyek képesek a brit harcjárművek páncélzatát átütni.

Az idén eddig nyolc brit katona halt meg Bászra környékén harckocsik, illetve páncélozott terepjárók ellen elkövetett pokolgépes merényletekben. A brit kormányilletékes szerint London már hivatalosan tiltakozott is Iránnál a síita lázadók felfegyverzése miatt, amit egyébként Teherán azonnal cáfolt.

A dél-iraki síita milíciák iráni fegyverellátásával kapcsolatos gyanú most először hangzott el hivatalos brit forrásból, de a londoni sajtó egy ideje már cikkezik erről, főleg azóta, hogy a brit hadsereg elit SAS kommandójának két, titkos bevetésen lévő, álruhás tagját a múlt hónapban a bászrai rendőrség fegyveres összecsapás után őrizetbe vette, és átadta helyi síita milicistáknak.