Sok kubai menekül az Egyesült Államokba

MTI
2005.10.09. 11:58
Tíz év óta a legmagasabb, 2530 volt az idén a Floridai-szoroson keresztül Kubából az Egyesült Államokba menekültek száma - közölték amerikai bevándorlási tisztviselők.

A kockázatos, mintegy 80 kilométeres tengeri útra - csónakon, gyors járatú csempészhajón - több mint kétszer ennyien vállalkoztak, de közülük 2712-t az amerikai parti őrség a tengeren feltartóztatott és visszafordított a szigetországba. Az amerikai bevándorlási gyakorlat az, hogy akit a parti őrség a tengeren talál, azt nem engedi tovább, ám a szerencsésen partot érők egy év Egyesült Államok-beli tartózkodás után megkapják a letelepedési engedélyt.

Kuba-szakértők elsősorban az ország nehéz gazdasági helyzetével és a Castro-rendszer szigorú, minden ellenzéki megnyilatkozást tiltó belpolitikájával indokolják a menekülők számának látványos növekedését - tavaly csak 954-en érkeztek illegálisan Floridába, amely az Egyesült Államok Kubához legközelebb eső része, és 1225 embert fordítottak vissza.

Az 1994-es nagy kivándorlási hullám után kötött kubai-amerikai megállapodás szerint évente elvben 20 ezer - lottószerű sorsolással kiválasztott - kubai távozhat legálisan az Egyesült Államokba, ám sok esetben a szigetország hatóságai azoktól is megtagadják a kiutazási engedélyt, akiknek megvan a vízumuk. Főleg az orvosok és más egészségügyi dolgozók számíthatnak arra, hogy nem engedélyezik nekik az ország elhagyását.