Auguszta
-3 °C
2 °C

Ante Jelavic szökésben lévő boszniai horvát vezető feladná magát

MTI
2005.10.09. 14:58
Lapértesülések szerint a horvát hatóságoknak kész megadni magát Ante Jelavic szökésben lévő boszniai horvát vezető, akit korrupció miatt a napokban ítélt tíz évi szabadságvesztésre a szarajevói legfelsőbb bíróság.

Jelavic egyik közeli ismerőse a Vecernji List című horvát napilap vasárnapi számában megjelent interjúban azt mondta, hogy Jelavic nem az igazságszolgáltatás elől futamodott meg, hanem el akarta kerülni a "politikai lincselést", amely Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja részéről fenyegeti. Az újság meg nem nevezett forrása közölte, hogy a Horvátországban bujkáló Jelavic már felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, és a napokban megadja magát.

Jelavicot azért ítélte csütörtökön tízéves börtönbüntetésre a bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy 1997-ben a horvát-muzulmán föderáció védelmi minisztereként több millió euró közpénzt sikkasztott el. A tavaly januárban őrizetbe vett, majd idén májusban 250 ezer eurós óvadék megfizetése fejében szabadlábra helyezett Jelavic nem jelent meg a tárgyaláson, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.