Emőke
-4 °C
9 °C

Továbbra is kétséges az Saron-Abbász találkozó

MTI/Reuters
2005.10.10. 06:42
Továbbra is kétséges, hogy sor kerül-e Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi találkozójára. Noha a két fél megbízottai vasárnap Jeruzsálemben újabb előkészítő megbeszéléseket tartottak, a tanácskozást követő nyilatkozatok szerint változatlanul bizonytalan, hogy megvalósul-e a hét elejére előirányzott csúcstalálkozó.

Száeb Erakat palesztin főtárgyaló vasárnap este Dov Weisglass izraeli miniszterelnöki megbízottal folytatott tárgyalásai után kijelentette, hogy "pozitív és mélyreható" megbeszélésekre került sor, amelyeket hétfőn is folytatnak. Szavaiból kitűnt azonban, hogy áttörés nem történt, így megfigyelők mind valószínűbbnek tartják: az izraeli-palesztin csúcstalálkozót ismét elhalasztják.

Ennek kapcsán a nap folyamán mind Saron, mind Abbász úgy foglalt állást: a csúcsszintű megbeszéléseknek csakis akkor van értelmük, ha azok konkrét eredménnyel járnak. Az izraeli miniszterelnök a kormány ülésén fontosnak nevezte a párbeszédet, de csakis a megfelelő előkészületek után. Hasonlóan nyilatkozott Mahmúd Abbász palesztin államfő is, utalva annak szükségességére, hogy a tervezett csúcstalálkozón mind a palesztinok, mind Izrael számára reményt keltő eredmények szülessenek.

A Gázai övezetből történt múlt hónapi izraeli kivonulás után újra fellángolt az erőszak a térségben, ami megnehezítette az izraeli kormányfő és a palesztin elnök tárgyalási pozícióit.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft