Emőke
-4 °C
9 °C

Moszkva őrizni akarja pozícióit Közép-Ázsiában

MTI
2005.10.17. 10:06

Fel kell számolni az amerikai támaszpontokat Közép-Ázsiában, amint Afganisztánban stabilizálódik a biztonsági helyzet - vélekedett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A politikus az állami televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában hangoztatta: ahogy javul a biztonsági helyzet Afganisztánban, ahol az amerikai hadsereg a tálib felkelőkkel vív harcot, valószínűleg nem lesz már szükség Közép-Ázsiában az amerikai támaszpontokra. "A terrorizmus veszélyének csökkenésével, amikor már nem lesz szükség aktív katonai beavatkozásra, akkor helyes lenne visszatérni a korábbi állapothoz" - mondta.

Az amerikai hadsereg akkor létesített légitámaszpontokat Üzbegisztánban és Kirgizisztánban, amikor 2001-ben elmozdította a hatalomból az afganisztáni tálib vezetést, és hajtóvadászatot indított Oszama Bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terroristaszervezet vezére ellen.

Moszkva szeretné kihasználni azt a helyzetet, hogy hűvösre fordultak a meghatározó közép-ázsiai államok és Washington kapcsolatai, mert a térségbeli kormányok azt gyanítják, hogy az amerikaiaknak közük van a népfelkelések szításához. Közép-Ázsia hosszú időn át orosz érdekszférába tartozott.