Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyar egyetemért tüntetnek Erdélyben

MTI
2005.10.17. 11:21

Könyves, gyertyás tüntetést szerveznek hétfőn délutántól Erdély négy városában a Bolyai Egyetem újraindításáért, a Sapientia állami támogatásáért, valamint "az iskolásokat sújtó kisebbségellenes állapotok megszüntetéséért". A Magyar Ifjúsági Tanács, a Bolyai Kezdeményező Bizottság, az Erdélyi Magyar Ifjak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács oktatási szakbizottsága, valamint a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon szervezi a tüntetéssorozatot. A gyertyás-könyves felvonulás résztvevői első lépésként önálló magyar karok létrehozását sürgetik a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), a jövő tanévtől pedig szerintük be kellene indulnia az önálló Bolyai Egyetemnek.

A kezdeményezők azt is követelik, hogy a román állam is támogassa a magyar állam által finanszírozott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Partiumi Keresztény Egyetem fenntartását, továbbá hogy a magyar iskolásoknak ne kelljen románból anyanyelvi szintű vizsgákat tenniük.

Hantz Péter és Kovács Lehel, a Babes-Bolyai Tudományegyetem két oktatója szeptember végén az Európai Parlament elé tárták az ügyet. Az európai fórum elé terjesztett anyag szerint az erdélyi magyarság rendkívül alacsony arányban képviselteti magát a felsőoktatásban. A 6,6 százalékos romániai magyar népességnek ugyanis mindössze 1,6 százaléka végezheti anyanyelvén tanulmányait, emellett a felsőoktatásban résztvevő magyar nemzetiségű diákok számaránya is csak 4,4 százalék.