Sára, Márió
2 °C
6 °C

Norbert Lammert a német szövetségi gyűlés elnöke

MTI
2005.10.18. 13:53

Norbert Lammert kereszténydemokrata (CDU) politikust választották meg kedden a német parlament alsóházának, a szövetségi gyűlésnek az élére. A választást a 16. Bundestag (szövetségi gyűlés) alakuló ülésén bonyolították le, Lammert 564 szavazatot kapott. A házelnök az állami hierarchia második embere a köztársasági elnök után.

A szeptemberi-októberi választásokon kialakult parlamenti erősorrendnek megfelelően ezúttal kereszténydemokrata politikusnak jutott a házelnöki poszt, elődje a szociáldemokrata Wolfgang Thierse volt hét évig. Thiersét ezúttal helyettesnek jelölték. Az új összetételű szövetségi gyűlés 614 tagú, Lammertnek hat helyettese lesz. A házelnök bruttó 14 ezer eurót keres, ez a képviselői javadalmazás duplája.

Az 56 éves, bochumi származású Lammert 25 éve alsóházi képviselő, s 2002 óta Thierse egyik helyettese volt. Székfoglaló beszédében Lammert egyebek között azt fejtegette, hogy a demokráciát leginkább a parlament testesíti meg, a parlament nem a kormány végrehajtó szerve, hanem ellátja a kormányt megbízásokkal.