Mátyás
-6 °C
1 °C

Berlin részleges csapatkivonást fontolgat Boszniában és Koszovóban

MTI
2005.10.22. 17:19
A német kormány kivon Boszniából az EUFOR-kontingens részeként ott állomásozó ezer katonája közül legkevesebb kétszáz, de legfeljebb háromszáz fegyverest - jelentette ki Peter Struck német védelmi miniszter egy német hetilapnak adott interjúban.

A német tárcavezető nyilatkozata a Welt am Sonntag vasárnap utcára kerülő számában lesz olvasható, de hírügynökségek már szombaton idéztek belőle. Peter Struck az interjúban bírálta Bosznia vezetőit, amiért - szavai szerint - a Nyugatra hagynak "minden munkát". "Az a benyomásom, hogy (Boszniában, az ottani vezetők körében) hajlandóság van arra, hogy hátradőljenek, és minden feladat megoldását ránk hagyják" - mondta a védelmi miniszter.

Az EUFOR szóvivője közölte, nem tud semmiféle német csapatcsökkentési tervről.

Az Európai Unió tavaly decemberben vette át a boszniai katonai misszió irányítását a NATO-tól.

Struck a hetilapnak nyilatkozva azt is meglebegtette, hogy Berlin jövőre megvizsgálja annak lehetőségét, hogy csökkenti a NATO-vezette koszovói békefenntartó egység, a KFOR keretében a dél-szerbiai tartományban állomásozó német egység létszámát abból kiindulva, hogy "a (tartomány) státusának kérdése jövő év első felében megoldódik".