Vádat emelhetnek Bush és Cheney tanácsadói ellen

MTI
2005.10.24. 07:03

A napokban vádat emelhet George Bush amerikai elnök és Dick Cheney alelnök két legbefolyásosabb tanácsadója ellen az a különleges ügyész, aki egy fedésben dolgozó CIA-ügynök nevének a kiszivárogtatása ügyében vizsgálódik. A különleges ügyész 22 hónapot töltött annak kivizsgálásával, hogy ki szivárogtatta ki a Fehér Házból törvénybe ütköző módon Valerie Plame CIA-ügynök nevét.

A sajtóban 2003 július 14-én jelent meg először Plame neve Robert Nowak konzervatív újságíró tollából, nem sokkal azután, hogy az asszony férje, Joseph Wilson diplomata egy újságcikkben cáfolta Bush elnöknek azt az állítását, amely szerint Szaddám Huszein iraki exelnök rezsimje uránércet akart volna vásárolni Nigerben. Wilson ezt azért cáfolhatta, mivel a CIA megbízásából az előző évben maga járt utána a híresztelésnek az afrikai országban, ahol korábban nagykövet volt. Felesége foglalkozásának és nevének a kiszivárogtatása megtorlás volt a leleplező cikkéért.

A vizsgálat Carl Rove, Bush elnök zseniálisnak tartott tanácsadójára és Lewis "Scooter" Libbyre, Dick Cheney alelnök belső bizalmasára és hivatalának a vezetőjére összpontosult. Mindketten elismerték, hogy a riporterekkel háttérbeszélgetést folytattak.

Az amerikai törvények bűncselekménynek minősítik a fedett személyek leleplezését. Megfigyelők szerint a két befolyásos tanácsadó ellen hamis eskü vagy az igazságszolgáltatás akadályoztatása címén emel vádat az ügyész.