Barroso a populizmustól óvja Európát

MTI
2005.10.24. 10:57

Az Európai Unió "semmivé" enyészik, ha nem tud megfelelni a globalizáció kihívásainak, hanem behódol a protekcionizmusnak és az idegengyűlöletnek - mondta hétfőn Londonban megjelent lapnyilatkozatában a brüsszeli EU-bizottság elnöke.

José Manuel Barroso a The Timesnak adott, a csütörtöki londoni EU-csúcs elé időzített interjúban felszólított "mindenkit, aki civilizált, ésszerű módon gondolkodik", hogy szálljon szembe a populizmusnak a szabadpiacot ellenző formájával, és fogadja el a globalizációt, ahelyett, hogy "erőddé változtatná Európát".

Barroso szerint ha "azt üzenjük a gyerekeinknek, hogy védd meg magad, bújj az asztal alá, mert itt a globalizáció, szállj vele szembe, akkor semmivé válunk".

Az EU-bizottság elnöke szerint "bizonyos fajta populizmus" kezd megjelenni az "úgynevezett" jobb- és baloldalon egyaránt. Mivel ez piacellenes, ellene van azoknak az intézményeknek is, "amelyeket megteremtettünk", és ellene van bizonyos értékeknek, például a toleranciának, mert "bizonyos fajta idegenellenesség is kezdi felütni a fejét".

Jóllehet szavainak fő címzettje egyértelműen Franciaország volt, Barroso hangsúlyozta, hogy a probléma széles körű - írta a The Times.