Zsákutcába jutottak a lengyel koalíciós tárgyalások

MTI
2005.10.26. 19:42

Zsákutcába jutottak szerdán Lengyelországban a kormánykoalíciós tárgyalások, miután a varsói parlament a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának jelöltjét, Marek Jureket választotta meg az alsóház (szejm) elnökének, a másik jobboldali, de liberális párt, a Polgári Platform (PO) képviselője, Bronislaw Komorowski ellenében.

Donald Tusk, a PO vezére bejelentette, hogy nem látja a lehetőségét a koalíciós tárgyalások folytatásának, miután a konzervatívok kierőszakolták, hogy a házelnök (is) az ő soraikból kerüljön ki.

A szeptember 25-én megrendezett törvényhozási választásokon a konzervatívok némi fölénnyel nyertek a liberálisok előtt. Ezt követően nem kezdődtek meg a kormányalakítási tárgyalások, mivel hátra volt még az elnökválasztás, amelyre mindkét párt állított jelöltet: a PO Tuskot, a PiS pedig Lech Kaczynskit, aki végül is a vasárnap megrendezett második fordulóban diadalmaskodott.

A PiS vezetése szerdán - miután a kiszemelt koalíciós partner nemet mondott az együttműködésre - továbbra is azt hangoztatta, hogy tervei szerint a PO bevonásával kíván kormányt alakítani.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, a megválasztott államfő ikertestvére újságíróknak nyilatkozva leszögezte: pártja nem kíván más koalíciós partner után nézni, de ha nincs más választása, kisebbségi kabinetet alakít, amely viszont rosszabb lesz az ország számára, mint egy többpárti kormány.