Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Pakisztán és India megállapodott a kasmíri határ megnyitásáról

MTI
2005.10.30. 00:56
Megállapodásra jutott India és Pakisztán arról, hogy megnyitják a kasmíri határt az október eleji pusztító földrengés áldozatainak megsegítése érdekében.

A két régi rivális külügyminisztériumi tisztségviselői a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban szombaton több mint tizenkét órán át folytatott megbeszélésén dolgozták ki a példa nélküli megállapodást, amelyet helyi idő szerint vasárnapra virradóra közös közleményben jelentettek be.

A megállapodás értelmében a vitatott hovatartozású himalájai területen november hetedikén öt átkelőt nyitnak meg a polgári személyek előtt a - gyakorlatban határvonalként működő - tűzszüneti vonalon. A segélyszállítmányokat mindkét irányban átengedik és átadják a helyi hatóságoknak. A Kasmír indiai vagy pakisztáni ellenőrzésű részén élő polgári személyek gyalog szintén átkelhetnek a túloldalra; e téren elsőbbséget élveznek majd a tűzszüneti vonal által kettészakított családok tagjai.

Az október 8-án történt, a Richter-skála szerinti 7,6 fokos erősségű földrengésben legalább 53 ezer ember vesztette életét Pakisztánban, és 1329 személy Indiában. Becslés szerint mintegy 3,3 millióan váltak hajléktalanná. Félő, hogy a himalájai térségben hamarosan beköszöntő tél miatt az éhínség és a betegségek mellett a fagyhalál is fenyegeti az otthonukat vesztetteket.

India és Pakisztán három háborút vívott egymással, közülük kettő a vitatott hovatartozású terület miatt tört ki.