Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az új lengyel kormány feloszlatja a katonai hírszerző szolgálatot

MTI
2005.10.31. 21:39
Bejelentette a lengyel katonai hírszerző szolgálat feloszlatását Kazimierz Marcinkiewicz újdonsült miniszterelnök, akinek kormánya személyi változásokat tervez a polgári titkosszolgálatok élén is.

Marcinkiewicz az általa vezetett új lengyel kisebbségi kormány hétfői hivatalba lépése és első ülése után néhány órával újságíróknak nyilatkozva bejelentette: feloszlatják a WSI lengyel katonai felderítő hivatalt, amelynek helyébe olyan szervezeteket kívánnak állítani, amelyek képesek is lesznek az ország biztonságának szavatolására.

Az újdonsült kormányfő kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a közeljövőben személyi változásokat terveznek végrehajtani a külföldön és belföldön tevékenykedő lengyel polgári titkosszolgálatok élén is. Marcinkiewicz a személyi és szervezeti változásokat illetően részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A Marcinkiewicz vezette nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt már a szeptemberi parlamenti választások előtt is - akkor még ellenzékben politizálva - élesen bírálta a lengyel titkosszolgálatokat, a választásokon aratott győzelmét pedig részben a titkosszolgálatok és a bűnüldöző szervek átalakítására tett az ígéretének köszönhette.

A PiS azzal vádolta a lengyel titkosszolgálatokat, hogy politikai eszközzé váltak az elmúlt négy évben kormányzó lengyel baloldal kezében és nem derítették fel a baloldal kormányzását végigkísérő botrányok hátterét.