Géza
-12 °C
-4 °C

Fogolykínzás Guantánamón?

MTI
2005.10.31. 22:35
Egy ausztrál fogoly azt állítja, hogy az amerikai katonák megkínozták és tárgyakkal megerőszakolták őt nem sokkal az után, hogy 2001 végén Afganisztánban fogságba esett és Guantánamóra szállították..

David Hicks ausztrál fogoly állítólagos megkínzásáról apja, Terry Hicks számolt be hétfőn egy televíziós interjúban, egy már kiszabadult fogolytárs elmondása alapján. Az interjúban elhangzottak szerint fiát két alkalommal, összesen mintegy tíz órán át gyötörték fogvatartói: injekciókat adtak neki és különféle tárgyakat nyomtak a végbelébe. Terry Hicks szerint fia megkínzói akcentusa alapján megállapította, hogy amerikaiak voltak.

A kubai Guantánamo amerikai támaszpontján az Afganisztánban elfogott tálibokat és feltételezett szövetségeseiket tartják fogva. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter csodálkozásának adott hangot a vádakkal kapcsolatban. Azt mondta, hogy az ausztrál konzul többször is meglátogatta David Hickset a fogolytáborban, de az soha nem panaszkodott neki bántalmazásra.

Az iszlámra áttért 30 éves ausztrál fiatalembert november 18-án állítják katonai törvényszék elé terrorizmussal összefüggő vádak alapján.