Valér
4 °C
8 °C

Phenjan hazaengedett egy menekült japán nőt

MTI
2005.11.03. 11:41

Észak-Korea lehetővé tette csütörtökön annak a japán nőnek a hazatérését, aki két éve menekült az igazságszolgáltatás elől a kommunista országba. A hazaengedett asszony most Phenjanból az oroszországi Vlagyivosztokon keresztül repült a Japán északi részén lévő Niigata kormányzóságba.

Kitagava Kazumi 2003 augusztusában egy Kínát és Észak-Koreát elválasztó határfolyón kiugrott egy kompból, majd úszva ért észak-koreai területre. A nő ezzel el akarta kerülni az igazságszolgáltatást, mert kapcsolatban állt egy, a világvége közeli eljövetelét hirdető szektával. Ezért politikai menedékért folyamodott Észak-Koreában, később azonban meggondolta magát.

Egy japán külügyminisztérium illetékes szerint Kitagava ügye nincs kapcsolatban azzal, hogy ugyancsak csütörtökön Pekingben felújították a két ország diplomáciai kapcsolatainak a rendezéséről szóló tárgyalásokat, amelyek középpontjában az Észak-Korea által évtizedekkel ezelőtt elrabolt japán állampolgárok sorsa áll. Tokió az emberrablások ügye miatt a múlt év végén függesztette fel a párbeszédet Phenjannal.