Ágnes
-1 °C
2 °C

Erőszakkal verték le a Bush-ellenes tüntetést

MTI
2005.11.05. 10:01

Erőszakba torkollott az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állam- és kormányfőinek pénteken Argentínában megnyílt kétnapos csúcsértekezletének helyszínén tartott tömegtüntetés: több száz rendbontó kirakatokat zúzott be, fosztogatott és rohamrendőrökkel tűzött össze a csúcsnak otthont adó városkában.

A zavargások néhány órával azután törtek ki, hogy több mint tízezer ember tömegtüntetésen távozásra szólította fel George Bush amerikai elnököt, aki egy pánamerikai - Alaszkától a Tűzföldig terjedő - szabadkereskedelmi övezet kialakításának tervével érkezett az argentin fővárostól, Buenos Airestől 400 kilométernyire délre fekvő Mar del Plata üdülőhelyre.

Több száz tüntető a város egyik sugárútján - néhány utcasaroknyira attól a luxusszállodától, ahol a csúcstalálkozót megrendezik - felgyújtott egy banképületet és egy távközlési vállalat irodáját, valamint üzletek kirakatait zúzta be, fosztogatott és összetűzött a kivezényelt rohamrendőrökkel.

A csúcstalálkozót szigorú biztonsági intézkedések kísérik. Mintegy 8 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe, a városrészt, ahol a konferencia zajlik, lezárták. A part mentén a haditengerészet hajói járőröznek, a levegőben helikopterek köröznek.