Mátyás
-6 °C
1 °C

Meyer:az iraki háború szítja a terrorizmust

MTI
2005.11.05. 15:31

Az iraki háború hozzájárult a terrorizmus élénküléséhez - mondta szombaton megjelent nyilatkozatában Nagy-Britannia előző washingtoni nagykövete, aki szerint az Egyesült Államoknak nem a tömegpusztító fegyverek fellelése, hanem a rendszerváltás volt a célja Irakban.

Sir Christopher Meyer, aki nem sokkal az iraki háború előtt távozott posztjáról, a szombati The Guardiannek azt mondta: számos bizonyíték van arra, hogy részben az Irakban történtek radikalizálták és szították a "hazai nevelésű" terrorizmust.

A július 7-ei, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos londoni merényletsorozatot nagy-britanniai születésű muszlim fanatikusok követték el. Tony Blair miniszterelnök a robbantások után többször is annak a véleményének adott hangot, hogy nem a brit hadsereg iraki jelenléte volt a merényletek kiváltó oka.

Sir Christopher azonban a baloldali brit napilapnak azt mondta: nem hiteles, ha valaki azt mondja, hogy az iraki háborúnak semmi köze a terrorizmushoz.

A volt nagykövet szerint Washingtonban annak idején "komoly mennyiségű hiú reménység" volt forgalomban, aminek következtében nem dolgozták ki részleteiben az iraki rezsim megdöntése utáni teendőket. "Állandóan azt hallották, hogy (az irakiak) hősként és felszabadítóként fogják őket köszönteni" - mondta a diplomata.