Eleonóra
-1 °C
2 °C

A kazah belügyminiszter zavargásokat jósol

MTI
2005.11.17. 16:49

A rendőrség olyan értesülések birtokába jutott, miszerint "radikális erők provokátorok fegyveres csoportjait készítik fel arra, hogy tömeges rendzavarást keltsenek" - idézte Baurzsan Muhamedjanov belügyminisztert csütörtökön a Kazakhstan Today hírügynökség. A miniszter asztanai sajtóértekezletén figyelmeztetett arra, hogy a rendőrség minden rendbontási kísérletnek kíméletlenül útját fogja állni.

A belügyminiszter nyilatkozatával feltehetőleg azoknak a tömegtüntetéseknek akarja elejét venni, amelyekhez hasonló megmozdulások az utóbbi két évben három volt szovjet köztársaságban segítették hatalomra az ellenzéki vezetőket vitatott tisztaságú választások után.

Az államfői tisztséget tizenhat éve betöltő Nurszultan Nazarbajev, akit bírálói tekintélyelvűséggel vádolnak, várhatóan az újabb hétéves időszakra is elnyeri a megbízatást a december 4-i elnökválasztáson. Legnagyobb ellenfele a Tisztességes Kazahsztánért ellenzéki pártszövetség vezetője, Zsarmahan Tujakbai.

Az elnökválasztás közeledtével egyre több súlyos incidensről érkezik jelentés a közép-ázsiai országból: egy ellenzéki szövetség arról számolt be, hogy rendőrök súlyosan bántalmazták az egyik legismertebb ellenzéki vezető két unokaöccsét. Szerdán egy volt minisztert, Nazarbajev elnök egyik nyilvános bírálóját lőtték le otthonában.