Vélhetően újnácik ölték meg a pozsonyi diákot

MTI
2005.11.07. 13:53

Egy szlovákiai civil szervezet szerint fajgyűlölő indítékból követték el azt a pénteki pozsonyi támadást, amelyben ismeretlen tettesek rárontottak egy diákcsoportra, az egyiküket több késszúrással megölték, két további fiatalt pedig súlyosan megsebesítettek.

Szlovákiában meglehetősen gyakoriak a rasszista indítékból elkövetett, nem egyszer emberéletet követelő támadások, amelyek hátterében rendszerint szervezett újnáci csoportok állnak. A negyedik napja nagy erőkkel nyomozó rendőrség azonban tagadja, hogy újnáci banda szervezett akciójára gyanakodna.

A péntek este megtámadott tizenéves diákok egyike egy kereskedelmi televízióban - kilétét eltitkolva - elmondta, hogy a támadók "egy pillanat alatt, szinte a semmiből" kerültek elő a pozsonyi Duna-part meglehetősen néptelen szakaszán, és minden szóváltás nélkül estek nekik. A szinte pillanatok alatt lezajlott támadás egyik 19 éves áldozata a helyszínen meghalt, a támadók pedig nyomtalanul eltűntek.

Pozsonyban gyors egymásutánban ez volt harmadik késeléses eset. Az Emberek a Rasszizmus Ellen (LPR) nevű civil szervezet vezetője, Daniel Milo úgy nyilatkozott: minden jel szervezett, fajgyűlölő indíttatású akcióra utal. A hétfői szlovák sajtó által idézett véleménye szerint a rendőrség sokkal éberebb is lehetne, és keményebb kézzel kellene fellépnie a bőrfejűek ellen. Kivált azok után, hogy a közelmúltban eredményesen lépett fel az újnáci eszméket nyíltan hirdető, provokatív erődemonstrációkat szervező újnácik, a Szlovák Testvéri Közösség (SP) tagjai ellen.