Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

London:"vérfagyasztó" bizonyítékok az újabb terrorra

MTI
2005.11.09. 01:30

"Vérfagyasztó" bizonyítékok vannak arra, hogy terroristák újabb merényleteket készítenek elő Nagy-Britanniában - mondta kedd este a Scotland Yard főparancsnoka, aki e kijelentésével nyíltan a kormány pártjára állt a terrorellenes szigorításokról folyó ádáz belpolitikai vitában.

Sir Ian Blair újságírókkal elköltött munkavacsoráján, az újabb terrortámadásokról szóló bizonyítékokra utalva, részletek nélkül azt mondta: soha életében nem látott "olyasmit, ami jelenleg zajlik ... figyelmeztetés nélküli tömeggyilkosságra készülő emberek vannak szabadlábon az Egyesült Királyságban".

A brit kormány a július 7-ei, 56 emberéletet kioltó londoni merényletsorozat után drákói szigorítási tervezetet terjesztett elő a terrorellenes törvényhez. Ennek legsúlyosabban vitatott - még a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakciójának sok tagja által is elvetett - eleme a terrorizmussal gyanúsítottak vádemelés nélküli őrizetben tartásának kiterjesztése a jelenlegi 14 napos maximumról 90 napra.

Sir Ian Blair kedd esti nyilatkozatában azt mondta: ennyi idő mindenképpen kell, sőt a rendőrség még jobban örülne a vizsgálati fogság négy hónapra történő kiterjesztésének, mert a terrorcselekmények gyanújának kivizsgálása időigényes.