Géza
-12 °C
-4 °C

Ülésezik a szerbia - montenegrói - magyar vegyes bizottság

MTI
2005.11.10. 06:50

Szabadkán tartja csütörtökön második ülését a szerb-montenegrói-magyar kisebbségi vegyes bizottság, amelynek tavaly decemberben Budapesten tartották alakuló ülését. A bizottság társelnöke Rasim Ljajic szerb-montenegrói kisebbségi és emberjogi miniszter és Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős politikai államtitkára.

A kormányközi vegyes bizottság ülésétől a vajdasági magyarságot övező feszült légkör enyhülését és a délvidéki magyarokat érintő problémák megoldását várja a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. Józsa László szerint az ülésen az előre egyeztetett jegyzőkönyv véglegesítése szerepel napirenden.

A jegyzőkönyvben - a kisebbségvédelem területén történt intézkedések elismerése mellett - nem rejtik véka alá, hogy a Vajdaságban feszültségek vannak a nemzetiségek között, és szorgalmazzák, hogy ezeket közös erővel csillapítsák.

A magyar fél - egyetértve Ljajic miniszter álláspontjával - úgy véli, hogy a szabadkai ülés alkalmas fórum a nemzeti kisebbségeket érintő összes kérdés nyílt és tárgyszerű megvitatására, továbbá közös megoldások kidolgozására a kisebbségek képviselőinek tevőleges közreműködésével.