Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A magyar külügyminiszter Albániában

MTI
2005.11.10. 06:46

A magyar külügyminiszter csütörtökön Albániában teendő hivatalos látogatása a magyar diplomáciának abba a törekvésébe illeszkedik, hogy hozzájáruljon a Magyarországhoz közeli nyugat-balkáni térség stabilitásának erősítéséhez és a régióbeli országok európai távlatának fenntartásához - mutatnak rá Budapesten.

Somogyi Ferenc tárgyal vendéglátójával, Besnik Mustafaj külügyminiszterrel, és a tervek szerint találkozik Sali Berisha kormányfővel. Mint a látogatással kapcsolatban a Külügyminisztériumban hangsúlyozzák, Magyarország elsősorban a demokratikus átalakulás, az intézményfejlesztés és a közösségi vívmányok terén felhalmozott tapasztalatainak átadásával kész támogatni Albánia felzárkózását a földrész fejlettebb országaihoz.

A megbeszéléseken várhatóan szóba kerül az utóbbi években Tirana által a térségi kapcsolatok fejlesztésében játszott építő jellegű szerep. Erre a magatartásra különösen szükség lesz most, amikor a Biztonsági Tanács zöld utat adott a Koszovó jövőbeni státusával kapcsolatos tárgyalásoknak.