Géza
-11 °C
-4 °C

Légi incidens a két Korea között

MTI
2005.11.11. 11:36

Berepült egy rövid időre a dél-koreai felségvizek fölé két észak-koreai harci gép pénteken, a dél-koreai légierő hat vadászgépet küldött az elfogásukra - közölte a dél-koreai hadsereg. Egyelőre nem tudni, hogy a gépek miért lépték át a Sárga-tengeren húzódó vitatott északi elválasztó vonalat.

"A dél-koreai radarrendszer azonnal érzékelte, hogy az észak-koreai gépek áthaladtak az északi elválasztó vonalon" - áll a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében. "A dél-koreai légierő hat harci gépet mozgósított, hogy visszatérésre kényszerítsék azokat Észak-Koreába" - olvasható a közleményben.

A vezérkari főnökök bizottságának szóvivője szerint vizsgálják, hogy katonai gyakorlat közben vagy más okból történt az incidens. Észak-Koreában olyan nagy a repülőgépüzemanyag-hiány, hogy a légierő pilótái jóformán soha nem gyakorlatoznak a levegőben.

Az incidens akkor történt, amikor a két Korea részvételével az észak-koreai atomprogramról folyó hatoldalú tárgyalások ötödik fordulójának első szakasza befejeződött Pekingben.