Emőke
-4 °C
9 °C

A milánói ügyészség huszonkét CIA ügynök kiadatását kéri

MTI
2005.11.11. 13:47

A milánói ügyészség 22 állítólagos amerikai titkos ügynök kiadatását indítványozza egy 2003-ban történt emberrablás kapcsán. Az olasz nagyváros ügyészsége ilyen értelmű indítványt küldött Rómába az igazságügyi minisztériumba. Mint a tárca szóvivője pénteken közölte, Roberto Castelli miniszter dönt majd arról, hogy a kiadatási kérvényt megküldik-e az Egyesült Államok illetékes hivatalának. Castelli a héten tért haza washingtoni látogatásáról. A római amerikai nagykövetség nem kívánt megjegyzést fűzni a kérdéshez.

Armando Spataro milánói ügyész még az év elején elfogatóparancsot adott ki 22 CIA ügynök ellen. Az illetők állítólag közreműködtek Oszama Musztafa Haszan Naszr egyiptomi iszlám vallási vezető elrablásában. Naszrt még 2003 februárjában rabolták el egy milánói utcán. Lefogása után Egyiptomba hurcolták, ahol állítólag kínzásnak vetették alá.

A milánói ügyészség álláspontja szerint Naszr elrablása súlyosan sértette Olaszország szuverenitását, ráadásul akadályt gördített az országban zajló terrorellenes nyomozás útjába. A római kormány annak idején értésre adta, hogy nem kapott előzetes tájékoztatást az akcióról. Az affér komoly feszültséget okozott az olasz-amerikai viszonyban.