Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hodorkovszkij még a börtönből is Putyint támadja

MTI
2005.11.11. 15:15

Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz olajmágnás még szibériai börtönéből is Vlagyimir Putyint támadta: azzal vádolta meg az orosz elnököt, hogy Oroszország modernizálására képtelen, "élősködő" rendszer élén áll.

A Kommerszant című napilapban pénteken közzétett levelében Hodorkovszkij, aki csalás miatt 8 éves börtönbüntetését tölti a kínai határ közelében lévő egyik börtöntelepen, leszögezi: megérett az idő arra, hogy a politikai baloldalhoz forduljanak az Oroszország emberi erőforrásait eltékozló, Putyinhoz vakon hű rendszer leváltása érdekében.

"Ez az élősködő megközelítés már nem működik. Az ország már nem versenyképes, és a Szovjetuniótól örökölt biztonsági keret már nem elég hatékony" - fogalmazott a 42 éves orosz üzletember.

A mai Oroszországról szólva az egykori olajmágnás egyebek között megállapítja: az ország technológiai szerencsétlenségek előtt áll az elmaradott infrastruktúra miatt. A hadiipar függővé vált a nyugati behozataltól, a gépipar megbénult, Moszkva elvesztette az ellenőrzést egyes területei, így az Észak-Kaukázus felett, hadserege már régen nem korszerű.

Hodorkovszkij legitimizálni kívánja az 1990-es évek sokat vitatott, szerinte gazdaságilag hatékony magánosításait is, hogy igazságosabbá tegyék őket a nép szemében. Becslése szerint ez 3-4 év alatt 30-35 milliárd dollárt bevételt jelentene az államnak.