Felháborodás a bölcsész neonácik újvidéki akciója miatt

MTI
2005.11.11. 18:36

Ritkán tapasztalt közfelháborodást váltott ki Szerbiában az Újvidéki Egyetemen minap történt neonáci rendbontás, illetve az, hogy a bűnüldöző szervek eddig csak egyetlen feltételezett tettest fogtak el és csupán kihágásként kezelik az esetet.

Szinte nincs olyan szerbiai politikai párt vagy civil szervezet, amely ne ítélte volna el a szerda este Újvidéken történt újfasiszta akciót. A demokrata tömbön kívülre sorolt szerb radikálisok és a szocialisták is elítélték a történteket, követelve a tettesek azonnali felelősségre vonását.

A fasizmus elleni harci nap estéjén vasrudakkal felfegyverkezett neonáci fiatalok megzavarták az Újvidéki Egyetemen rendezett, a Fasizmus fenyegetése napjainkban című szemináriumot. A két tucatnyi bőrfejű nekirontott a diákoknak és a tanároknak. A magát Nemzeti Arcvonalnak nevező csoport tagjai felpofoztak néhány jelenlévőt és megfenyegették a közönséget.

A példátlan eset után két nappal a rendőrség csak egyetlen rendbontót kerített kézre, holott az egyik egyetemi tanár szerint a tettesek kiléte ismert, mindannyian a bölcsészettudományi kar hallgatói, vagy egykori egyetemisták, akik évek óta zavartalanul hirdetik a fasiszta eszméket. A gyanúsítottat a rendőrség szabálysértési bíró elé állította, vagyis a bűnüldöző szervek kihágásként kezelik az ügyet, nem pedig bűntényként. Ezt a belgrádi média által megszólaltatott több jogi szakértő is erősen kifogásolta, túlsúlyban volt az a vélemény, hogy az ügyészségnek hivatalból kellett volna bűnvádi eljárást indítania, nem várva a rendőrségi feljelentésre.