Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Harmincnyolc nalcsiki gerillát fogtak el

MTI
2005.11.11. 19:37

Őrizetbe vették az észak-kaukázusi Kabard-Balkárföld fővárosa ellen elkövetett nagyszabású múlt havi muzulmán gerillatámadás 38 feltételezett résztvevőjét - jelentette be pénteken az orosz főügyész helyettese.

Nyikolaj Sepel nalcsiki sajtóértekezletén elmondta, hogy a támadás eddig előállított 38 feltételezett résztvevője között van egy olyan nalcsiki férfi is, akit az amerikai hatóságok egy ideig a terroristagyanús személyek fogva tartására használt guantánamói börtöntáborban őriztek.

Az illető egyike azon hét orosz állampolgárnak, akiket Afganisztánban fogtak el az amerikai erők, majd a guantánamói őrizet után átadtak az orosz hatóságoknak; ez utóbbiak Washingtonnak tett ígéretük ellenére tavaly júniusban szabadon bocsátották őket.

Sepel - az Interfax hírügynökség internetes honlapján közölt jelentés szerint - elmondta azt is, hogy az orosz főügyészség a támadásra való felbujtással gyanúsítja Ruszlan Nahusevet, a hivatalosan be nem jegyzett Iszlám Kutatások Intézetének körözött igazgatóját.

Az október 13-án történt gerillatámadásban a hivatalos adatok szerint 92 lázadó, valamint a rendfenntartó erők 33 tagja és 12 polgári személy vesztette életét. A támadás "elvi irányítójaként" Samil Bászájev csecsen hadúr jelentkezett.