Valér
2 °C
8 °C

A kormányfő nyerte a Srí Lanka-i elnökválasztást

MTI
2005.11.18. 06:53

Mahinda Radzsapaksze balközép kormányfő nyerte a Sri Lankán tartott elnökválasztásokat, miután az előzetes hivatalos eredmények szerint a voksok több mint ötven százalékát szerezte meg.

A miniszterelnök - aki éppen pénteken ünnepli 60. születésnapját - az országos választási bizottság információi szerint a csütörtökön tartott elnökválasztáson a voksok 50,33 százalékát szerezte meg, s ezzel hét évre a szigetország következő elnöke lesz. Srí Lanka 13,3 millió választójoggal rendelkező polgára csütörtökön 13 jelöltre adhatta le voksát.

Radzsapaksze - aki tavaly tavasz óta áll a colombói kormány élén - 4,88 millió szavazatot kapott, fő vetélytársa, a jobbközép ellenzék vezére, az 56 éves Ranil Vikremaszinghe volt kormányfő 4,69 millió szavazattal, vagyis elenyésző hátránnyal a második helyen végzett.

A választást idején több városból jelentettek rendbontásokat és kézigránátos robbantásokat, főként a keleti tartományokból, ahol több rendőr, illetve a szavazókörletekben dolgozó képviselő sebesült meg.