Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Montenegró elhalasztaná a függetlenség kikiáltását

MTI
2005.11.18. 09:47

A montenegrói kormány hajlandó lenne az EU kérésére fontolóra venni a függetlenség kikiáltásának elhalasztását, amíg nem rendeződik Koszovó jogállása.

A belgrádi média idézte pénteken a montenegrói kabinet tájékoztatóját, amely szerint - amennyiben Brüsszel kérné tőle - akkor megfontolná azt, hogy 2006. június végéig elhalassza a függetlenség kikiáltását. A kormány szerint a szóban forgó időpont Koszovó státusának meghatározására szabott határidő, és "feltehetően fontos lehet", hogy Montenegró addig ne szerezzen érvényt a népszavazás eredményének.

Az EU a múlt héten óva intette Podgoricát attól, hogy kitűzze a jövő év tavaszára tervezett függetlenségi népszavazást, még mielőtt ismertté válna a velencei bizottság véleménye a referendum szabályairól. Brüsszel tudatta azt is, hogy nem fogadná el az "egyoldalú népszavazási folyamat kimenetelét". A tekintélyes jogtudósokból álló velencei bizottság december 16-17-i ülésén mond véleményt arról, hogy a montenegrói népszavazási törvény összhangban van-e a nemzetközi normákkal.