Gerzson
-3 °C
3 °C

Saron benyújtja lemondását az izraeli elnöknek

MTI
2005.11.21. 07:42

Ariel Saron izraeli kormányfő várhatóan még hétfőn, közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor találkozik Jeruzsálemben Móse Kacav államfővel, hogy hivatalosan benyújtsa neki a lemondását - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Saron a tervek szerint hivatalosan bejelenti, hogy lemond a Likud párt elnöki tisztéről, valamint a miniszterelnöki posztról, és felkéri az államfőt a parlament feloszlatására. Ebben az esetben az előre hozott választásokat 90 napon belül kellene megtartani, feltéve, ha a parlament nem választ Saron helyére új kormányfőt, ami kevéssé valószínű.

Izraeli médiaértesülések szerint a kormányfő az előrehozott választásokon már egy új jobbközép párt élén kíván indulni. Aszaf Sariv, Saron tanácsadója is megerősítette hétfőn, hogy a kormányfő kilép az általa három évtizede alapított pártból, és új mozgalmat kíván alapítani. Sariv közölte, hogy a kormányfő kérni fogja Kacav elnöktől a kneszet feloszlatását, de nem tudta megerősíteni a rádiónak a találkozó időpontjára vonatkozó értesülését.