Romlik Charles Zentai egészsége

MTI
2005.11.21. 09:40

A II. világháború idején háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Charles Zentai családja szerint a 84 éves férfi túlságosan beteg ahhoz, hogy kiadható legyen a magyar hatóságoknak.

Ilyen értelemben nyilatkozott hétfőn a The Sydney Morning Herald ausztrál újságnak Ernie Steiner, a Magyarországról 1945-ben külföldre szökött Zentai fia. Az idős férfit, a magyar hadsereg egykori tisztjét azzal gyanúsítják, hogy 1944 őszén megkínzott és megölt egy 18 éves zsidó fiatalembert. Az 1950 óta Ausztráliában élő Zentai tagadja ezt. A férfi annak idején katonai múltját elhallgatva, magát a kommunista rendszer elől menekülő személynek beállítva érkezett Ausztráliába.

Fia az újságnak elmondta: a perthi bíróságon 2006 februárjában esedékes következő meghallgatáson, amelynek tárgya a budapesti hatóságok által megküldött kiadatási kérelem lesz, orvosi igazolásokat fognak beterjeszteni a 84 éves férfi állapotáról. Zentai állítólag periferiális neuropátiában szenved, emiatt képtelen autót vezetni vagy nagyobb távolságokat gyalog megtenni. Emellett szívbetegsége, depressziója és napfényre való érzékenységgel járó bőrbetegsége is van.