Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A török kormányfő a lázongó kurdokat csillapítja

MTI
2005.11.21. 09:40

A török miniszterelnök az ország délkeleti részébe utazott, hogy biztosítsa a zavargó kurd lakosokat: a kormány kivizsgálja a biztonsági erőknek tulajdonított, a kurdok körében heves tüntetéseket kiváltó november 9-i merényletet.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő, Abdulkadir Aksu belügyminiszter és Cemil Cicek igazságügy-miniszter kíséretében, még vasárnap éjjel utazott váratlan látogatásra Van városába. A kormány nyilvánvalóan demonstrálni akarja eltökéltségét, hogy kivizsgálja, valóban a török titkosszolgálat állt-e a november 9-én Semdinliben a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik tagjának könyvkereskedésében végrehajtott, egy halálos áldozatot követelő merénylet mögött.

A hatóságok a félkatonai rendőrség három őrmestere és egy kurd informátor ellen emeltek vádat a merénylet ügyében. A merényletet követő tiltakozó megmozdulásoknak négy halálos áldozatuk volt. Legutóbb vasárnap támadtak gyújtópalackokkal felszerelt kurd tüntetők rendőrökre, és gyújtottak fel egy páncélozott rendőrségi járművet Isztambul egy külvárosában.