A távozó izraeli kormányfő új pártja legyőzné a Likudot

MTI
2005.11.22. 09:14
Izrael új pártja, amelynek megalapítását hétfőn jelentette be Ariel Saron távozó kormányfő, súlyos vereséget mérne a jelenleg (még) kormányzó Likud pártra - derül ki három napilap felmérésből.

A kedden közzétett közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint Saron új pártja 30-33 mandátumhoz jutna a 120 tagú Kneszetben. A szintén új vezetővel felálló Munkapárt - Amír Perecet novemberben választották meg a párt elnökévé - 26 helyre számíthatna a jelenlegi 22 helyett. A jelenlegi koalíció nagyobbik pártjának számító Likud viszont a mostani 40 helyett csupán 12-15 mandátumra számíthatna - írták a Jediót Ahronót, a Maariv és a Háárec napilapok.

Arra a kérdésre, vajon Saron helyesen cselekedett-e, amikor hátat fordított a Likudnak, a megkérdezett izraeliek 55 százaléka igennel válaszolt, és csupán 25 helytelenítette a kormányfő lépését. A fennmaradó hányad nem nyilvánított véleményt.

A felmérésbe bevontak többségének nézete szerint Benjamin Netanjahunak kellene átvennie az elnök nélkül maradt Likud irányítását. A népszerűség tekintetében Netanjahu mögött Saul Mofaz védelmi miniszter, majd Szilvan Salom külügyminiszter következik.