Bush az al-Dzsazírát bombázta volna?

MTI
2005.11.22. 10:55
Bombázni akarta az amerikai elnök az al-Dzsazíra arab hírtévé központját az Egyesült Államokkal szövetséges Katarban, és George Busht erről csak Tony Blair brit kormányfő tudta lebeszélni - írta a kedden a Daily Mirror. Az iraki háborút erősen ellenző, baloldali irányzatú brit lap a londoni miniszterelnöki hivatal egy belső dokumentumából idézte értesülését. A "szigorúan titkos" megjelölésű összefoglaló szerint - amely a két vezető egyik megbeszélésének ötoldalas leirata - George Bush "katonai akciót" akart az al-Dzsazíra ellen, amelyet az Egyesült Államok az iraki felkelés szításával vádol, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér szócsövének tart.

Egy kormányilletékes szerint a fenyegetés "inkább humoros, semmint komoly" formában hangzott el, a Daily Mirror egy másik forrása ugyanakkor "halálosan komolynak" nevezte az amerikai elnök szándékát, mondván: ez "teljesen egyértelmű a nyelvezetből".

A lap szerint a londoni miniszterelnöki hivatal idézett átirata megkérdőjelezi azokat az amerikai közléseket, hogy az al-Dzsazíra emberei elleni korábbi támadások katonai tévedés következményei voltak. A Mirror szerint a titkos leiratot kiszivárogtató kormányhivatali alkalmazott ellen államtitoksértés címén bírósági eljárás indult.