Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A lengyel miniszterelnök szolidaritást sürgetett Brüsszelben

MTI
2005.11.23. 19:23
Lengyelország új miniszterelnöke, Kazimierz Marcinkiewicz hétfőn Brüsszelben arra kérte az Európai Unió régi tagországait, hogy a szervezet következő keretköltségvetésének vitájában legyenek szolidárisak a tavaly belépett államokkal.

Marcinkiewicznek ez volt az első külföldi útja, ezzel is jelezve, hogy az új lengyel vezetés kiemelt fontosságot tulajdonít a brüsszeli EU-intézményekkel kialakított kapcsolatrendszerének.

A miniszterelnök megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az EU-bizottság elnökével, s ezt követő sajtóértekezletén kijelentette: közös fellépéssel megszülethet a siker, ám most, a költségvetésről folyó munkában szolidaritásra van szükség. José Manuel Barroso pedig azt mondta, létfontosságú, hogy még az év vége előtt egyezségre jussanak a keretköltségvetésről, s ha ez mégsem történne meg, az leginkább valóban az új tagállamokat sújtaná.

"Komoly veszélyt látok, ha a brit elnökség alatt nem sikerül megállapodásra jutnunk. Nem hihető az EU kibővítéséről, új tagok felvételéről beszélnünk, ha már most, 25-ös körben sem tudunk dönteni a szervezet finanszírozásáról" - mondta Barroso.

A sajtóértekezleten egyébként Marcinkiewicz arról is beszélt, hogy Ukrajnának csatlakoznia kell majd az Európai Unióhoz, s Varsó Kijev "nagyköveteként", Ukrajnát támogatva lép majd fel az EU-ban. Barroso is úgy vélekedett, hogy Ukrajna jövője Európához kötődik, de a tagságot illetően nagyon óvatosan nyilatkozott.